Svaki Kamen je ovde pun zivota... Proslog i sadasnjeg.
Svaki Kamen je ovde pun zivota... Proslog i sadasnjeg.
Za vreme II svetskog rata Kalemegdan je pretrpeo znatna ostecenja, a stotine primeraka starog drveca, kao i deo tvrdjave su bili unisteni bombardovanjem. Znacajniji radovi su preduzeti na ovom prostoru tek 1950. godine na njegovoj obnovi i sanaciji, ali i danas su u toku stalne aktivnosti na delimicnoj rekonstrukciji i odrzavanju Kalemegdanskog parka. Park je dopunjen mnogim sadrzajima: objektima, parkovsko-arhitektonskim i skulpturalnim elementima;
Do pre nekoliko godina pored fontane Borba bilo je i muzike...
Do pre nekoliko godina pored fontane Borba bilo je i muzike...
otvoren je Vojni muzej sa eksponatima u slobodnom prostoru oko bivse zgrade Vojno-geografskog instituta, Muzej Sumarstva i lova, izlozbeni paviljon "Cvijeta Zuzoric", postavljene mnoge biste nasih velikana i brojne skulpture koje kulturoloski obogacuju prostor parka. U tvrdjavskim rovovima uredjene su terase sa mnogim sportskim igralistima, tako da je Kalemegdan primio mnoge karakteristike centralnog gradskog parka.
Uredjenje parka je nastavljeno i danas, pa je pred kraj 1991. godine uredjeno oko 6,5 ha zelenog prostora na potezu od crkve Svete Petke prema Donjogradskom bulevaru. Ovaj lep parkovski prostor sada predstavlja vezu izmedju Opservatorije i sastava dveju reka.
Donji deo Kalemegdana, sa Nebojsinom kulom i izlazom na Savu.
Ugodne nedeljne setnje...
Svojim izvanrednim polozajem, znacajnim objektima, spomenicima, rekreativnim prostorima i nadasve svojom istorijom, koja datira jos iz rimskog perioda, Kalemegdan stalno privlaci mnogobrojne posetioce svih uzrasta da u njemu nadju zabavu i optimalne uslove za odmor, kao i mnogobrojne zaljubljenike u prirodu i istoriju da istrazuju njegovu proslost i oplemenjuju sadasnjost.


home


... a kakav je bio pocetak?

Copyright © 1999 BIOdesign 1999.
design by BIOdesign