Dekorativni parter formiran 1928. godine na ulazu iz Knez Mihajlove ulice. Na ovom prostoru je kasnije podignut spomenik zahvalnosti Francuskoj.


Ratovi od 1912-1918. su zaustavili uredjenje Kalemegdanskog parka, a ratna razaranja su ga dosta opustosila. U periodu 1928/29. otpoceto je sa vecom rekonstrukcijom Gornjeg grada, kada Veliki Kalemegdan dobija danasnji izgled. Tvorac projekta je Aleksandar Krstic, pionir moderne hortikulture kod nas i osnivac gradske sluzbe za brigu o zelenilu, pretece danasnjeg KP "Zelenilo-Beograd".
Ostecena tvrdjava, na fotografiji iz 1915. godine.
Pobednik i terase Kalemegdana.
Na ulazu iz Knez Mihajlove ulice formiran je dekorativni parter u geometrijskom stilu, koji je kasnije, izgradnjom Spomenika zahvalnosti Francuskoj, morao da pretrpi znatne izmene, ali je ipak zarzao isti stil.
Tada su formirane terase za potrebe setalista i sporta, sa kojih se otvaraju najlepsi vidici na reke Savu i Dunav i njihova ostrva, na ravnice Banata i Srema i valovite brezuljke Srbije. Istovremeno je reseno i pitanje postavljanja skulpture Ivana Mestrovica "Pobednik", koja je, posle duzih diskusija, postavljena u Gornjem gradu, tako da dominira uscem i celom okolinom.
Uporedo sa prosirenjem i uredjenjem Kalemegdana obnavljaju se i njegove zelene povrsine. Posecen je znatan broj stabala, da bi park dobio kulturniji izgled, da bi se poboljsalo provetravanje i obezbedile duze i bolje vizure. Vegetacija je dopunjena mnogim vrednim vrstama drveca i siblja, kako domacih, tako i egzota, pa park postaje jedno od najprivlacnijih setalista Evrope, sto u prvom redu duguje prirodnom polozaju i izvanrednim panoramama koje se pruzaju sa njegovih terasa. U periodu pre II svetskog rata zavrsava se uredjenje Zooloskog vrta i pocetne sanacije u Donjem gradu.
Pobednik - simbol Kalemegdana i Beograda.
home
... a posle toga stiglo je danas!

Copyright © 1999 BIOdesign 1999.
design by BIOdesign