silueta Kalemegdana iz 1867. godine, detalj slike Anastasa Jovanovica


Brisan prostor oko tvrdjave, koji su turci zvali Kale - megdan (gradsko polje), zaintrigirao je prvog srpskog urbanistu Emilijana Josimovica da 1867. godine, u delu "Objasnjenije predloga za regulisanje onog dela Beograda sto lezi u sancu" iznese ideju o izgradnji parka na prostoru tvrdjavske glasije. Prva sadnja obavljena je u jesen 1869. godine na delu Velikog Kalemegdana i u gornjem Gradu oko zgrade Komande Tvrdjave, pod rukovodstvom pukovnika Dragutina Zabarca. Potrebne sadnice su izvadjene iz sumskog podmlatka u Kosutnjaku, od kojih je danas u zivotu jos nekoliko lipa.

detalj plana Beograda iz 1886. godine
Do pocetka prosecanja Savskog setalista, 1886. godine, izvedeno je jos jedno vece podizanje zelenila. V. Karic (1887.) zanimljivo opisuje Kalemegdan u tom periodu i posebno istice "divotan pogled na sve strane i pun zanimljivosti; Turci su ga stoga zvali Ficir bajir, tj. breg za razmisljanje.

"Prvi poznati planski dokument o uredjenju parka nalazimo u planu Beograda iz 1870. godine". Tu je Veliki Kalemegdan predstavljen mrezom krivolinijskih staza, sa gradskim zidinama i verovatno spontano razvijenim stazama na Malom Kalemegdanu, koji se protezao gotovo do dunavske obale.
home
... a posle toga...

Copyright © 1999 BIOdesign 1999.
design by BIOdesign