Biblioteka
"Ljubiša R. Djenić"

Predstavljanje kulture života,
prirodne i duhovne sredine.
Zdravo okruženje očuvalo je duhovnost ovoga kraja.
BUDITE SA NAMA


Teritorijalno-administrativni i kulturni centar Zlatiborskog kraja je varošica Čajetina,
čije je temelje postavio rujanski serdar Jovan Mićić,
junak, državnik i diplomata,
saradnik i lični prijatelj kneza Miloša Obrenovića.


CAJETINA         CAJETINA

   

Prve zgrade napravljenje su 1817. godine pored reke Balašice sa kamenim zidom visine 3 metra. Iako malo mesto, bilo je veoma značajno i u prvoj polovini XIX veka.

Pred I svetski rat Čajetina je imala svega 16 kuća i 80 stanovnika, a 1940. godine 30 kuća i 150 stanovnika. Na zalaganje lokalnih starešina, kralj Aleksandar Karadjordjević je 30. juna 1928. godine doneo Ukaz o proglašenju Čajetine varošicom.

   

U Čajetini od 1904. godine postoji organizovani rad s knjigom, otkako je formirana Narodna knjižnica i čitaonica. Biblioteka je u periodu od jednog veka bila i ostala centar kulturnih zbivanja u Opštini. Biblioteka raspolaže fondom od 42.000 knjiga, salom za kulturne manifestacije i poseduje jedinstvenu Muzejsku zbirku.

Biblioteka u Cajetini         Biblioteka u Cajetini

Čajetina danas ima oko 16.000 stanovnika rasporedjenih na prostoru od 647 km². Poznata je kao područje sa veoma povoljnom klimom i turističkim centrom Zlatibor, najpoznatijim turističkim mestom u Srbiji. Poznata je i po raznovrsnoj proizvodnji zdrave hrane, a obiluje i mnogim prirodnim lepotama.


originalna lokacija: www.cajetina.org.yu