Njeno Veličanstvo - ČOKOLADA


... I tako, lutajući šumom, preplašeni i gladni, Ivica i Marica naiđoše na kućicu od čokolade... GENERALNI SPONZOR

Sećate li se bajke o Ivici i Marici?

generalni sponzor


U periodu od 21.-25. decembra 2005. u Nišu će se održati NOVOGODIŠNJI FESTIVAL ČOKOLADE, prvi takav Festival ikada održan u našoj zemlji. Organizator Festivala je d.o. Film Publik Art iz Niša, a na ovim stranama moći ćete da pratite dešavanja na festivalu...

... A znate li kako počinje priča o čokoladi?

Još od davnina drevni narod Maje poznavali su "čarobna" svojstva napitka koji su spravljali od semenki plodova Kakaovca (Theobroma cacao), izuzetno lepe zimzelene biljke, čiji su veliki plodovi, nalik dinjama, prepuni semena. Prženjem i mlevenjem iz semena kakaovca dobija se kakao prah, osnovna sirovina za spravljanje čokolade. Maje su kakaovac zvali jednostavno "drvo", jer su smatrali da ni jedna druga biljka nije dostojna da ponese taj naziv. Priču o čokoladi nastavljaju Asteci čudesnim napitkom od kakao praha Chocolatl, u koji su (zamislite cuda!?) dodavali čili papričice. Chokolatl je smatran pićem bogova, a astečki kralj Montezuma ispijao ga je, kaže legenda, svakodnevno, iz zlatnih pehara koje bi zatim bacao u obližnje jezero. Ovo jezero je kasnije postalo zlatni rudnik za španske osvajače. Tokom svojih osvajanja Latinske Amerike španski konkvistadori su kakao uvrstili u svoj osvajački plen. Veoma brzo pošto je donet na nekoj od velikih španskih galija, kakao osvaja Evropu. Tako se rađa čokolada, krealjica slatkiša, kojoj će, eto, ove zime i Nišlije odati počast.

Naš kreativni tim će za ovu priliku u centru Niša, na velikom platou pored Nišave, osmisliti takozvanu "staklenu kuću čokolade". Osim izložbenog dela program će obuhvatiti i različite kulturno-umetničke programe - koncerte, TV spotove izlagača,kontakt program i nagradne igre... Neće, naravno, izostati ni Deda Mrazovi i Baba Mrazice koji će sve vreme festivala animirati najmlađe posetioce, a ceo prostor biće opremljen novogodišnjim ukrasima, jelkama, i specijalnom rasvetom koja će davati posebnu draž celom događaju. Manifestacija će biti prodajnog karaktera, pa će mame i tate imati priliku da za svoje najmlađe kreiraju savršeni paketić.

Povodom NOVOGODIŠNJI FESTIVAL ČOKOLADE pripremili smo i mini kuvar u boji "Njeno Veličanstvo ČOKOLADA" sa receptima čiji je osnovni sastojak čokolada. Kuvar će biti promovisan na Festivalu, a posetioci naše prezentacije moći će da ga naruče i na ovim stranama.

učesnici festivala: MILKA, PIONIR Subotica, KONDIVA Vranje, ZVEČEVO Požega, KANDIT Osijek, NESTLE, MILOŠČIĆ Niš, DELTA M Beograd, AIZIA Beograd i kafe poslastičarnica PEDJONI Niška Banja.pocetna strana --- početna strana --- home page ---
--- design --- theatre --- photo-galery --- music production ---
--- festival čaja --- festival hortikulture ---
--- word music & art festival --- inter hip hop festival ---
--- eko polis mreža --- tv projekat "eko polis" --- eko polis fest ---
--- pejzažna arhitektura ---

--- e-mail: filmpublikart@yahoo.com ---
--- design by: FPA ---