ostale knjige
u izdanju FPA

170 aromatičnih, začinskih i lekovitih neotrovnih biljaka, predstavljenih crtežom i slikama, botaničkim opisom, sa kalendarom sakuplanja.
CENA 500 din + ptt
NARUDŽBENICA
U S K O R O :
Edicija knjiga koje će vas približiti prirodi, upoznati vas sa svetom biljaka i pomoći vam da svoj život učinite lepšim i zdravijim.ČETINARI, ŽIVE OGRADE I "ZELENE SKULPTURE"
... ili uputstva za uređenje vrta u Vašem džepu...

U ovoj knjizi je opisano i sa preko 300 fotografija predstavljeno više od 150 vrsta četinara i njihovih varijeteta različitih po boji, formi i obliku, pogodnih za oblikovanje vašeg vrta, međusobno kombinovanje i kombinovanje sa drugim biljnim vrstama...

Više od 70 vrsta četinara, zimzelenih i listopadnih lišćara, lisno dekorativne i cvetno dekorativne vrste, pogodnih za formiranje živih ograda visine od 30 cm do 3 m... Sadnja održavanje i nega...

Kako napraviti zelenu skulpturu, koje vrste su najpogodnije za topijarne forme, formiranje i održavanje oblika topijarnih formi...

Kupci iz inostranstva knjigu mogu kupiti na sajtu www.korisnaknjiga.com


Naručite svoj primerak ove jedinstvene knjige
po ceni od samo 500 din + ptt troškovi
N A R U D Ž B E N I C A

U dizajnu savremenih vrtova četinari predstavljaju omiljenu i najčešće korišćenu kategoriju zelenila, zbog toga što je većina četinara zimzelena, pa se njihova dekorativnost ne gubi ni tokom zimskih meseci, u periodu mirovanja vegetacije, kada je većina ostalih biljaka bez lišća.

Osim toga, većina četinarskih vrsta je veoma varijabilna, sklona najrazličitijim prirodnim mutacijama, što predstavlja izazov za vrtlare i genetičare. Rezultat je izuzetno veliki broj varijeteta pojedinih vrsta, pa samim tim i izuzetno bogat asortiman različitih formi, oblika i boja biljnog materijala pogodnog za međusobno i kombinovanje sa drugim biljnim vrstama.

Još jedna odlika četinarskih vrsta, koja ih čini izuzetno popularnim, je da u ve}ini slučajeva izuzetno dobro podnose orezivanje, pa se od njih mogu rezati najrazličitiji oblici, počev od najjednostavnijih geometrijski rezanih živih ograda, do najsloženijih topijarnih formi - “zelenih skulptura”.

Postoji nekoliko razloga zašto sam živu ogradu izdvojila kao posebnu kategoriju zelenila. Prvi je njena funkcija da ogradi, razgraniči ili zakloni prostor, drugi je njena ekološka - zaštitna funkcija, a treći je svakako taj da živa ograda u većini slučajeva predstavlja prilično veliku finansijsku stavku kod podizanja jedne zelene površine.

Lepa i negovana živa ograda predstavlja pola vrta - negovan travnjak, dobro održavana živa ograda i nekoliko detalja mogu biti sasvim dovoljni da se u jednom manjem vrtu dobije kutak za odmor, opuštanje i uživanje. Pravilno formirana ograda ne samo sto će fizički izdvojiti i zakloniti prostor oko objekta od neželjenih pogleda, već će bitno poboljšati i mikroklimu u neposrednoj okolini. Visoke žive ograde, koje se mogu formirati i do visine od nekoliko metara, prave hlad, zaustavljaju vetar, sprečavaju prodiranje čestica dima i prašine, apsorbuju buku sa ulice...

A kada je već reč o orezivanju iskoristiću priliku da vas upoznam i sa umetnošću formiranja topijarnih formi, odnosno “zelenih skulptura”. Samo jedna ovako formirana biljka može predstavljati izuzetan detalj i vašem vrtu dati potpuno novi izgled.

VIŠE O EDICIJINaručite svoj primerak ove jedinstvene knjige
po ceni od samo 500 din + ptt troškovi
N A R U D Ž B E N I C A

Kupci iz inostranstva knjigu mogu kupiti na sajtu www.korisnaknjiga.com
pocetna strana --- početna strana --- home page ---
--- design --- theatre --- photo-galery --- music production ---
--- festival čaja --- word music & art festival ---
--- pejzažna arhitektura ---

--- e-mail: filmpublikart@yahoo.com ---
--- design by: FPA ---