Od 13.-15. oktobra 2005. u prostoru Kluba Vojske SCG, u samom centru Niša, održan je DRUGI MEĐUNARODNI FESTIVAL VODA. Pogledajte kako je bilo, ko je učestvovao, ali pročitajte i neke činjenice o vodnim resursima na planeti, zbog čega smo i došli na ideju da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju...

Otvaranje Festivala DUBOKA - BAMBI, pozarevac SOKO - IZVOR PROMET KARADJORDJE, Palanacki kiseljak KNJAZ MILOS i AQUA VIVA, Bukovicka Banja MIVELA NIVES FILTERI ZA VODU, Nis PROLOM VODA, Prolom banja PROHOR - VRELO, Bujanovac VODA VODA VRNJCI, Vrnjacka banja VUJIC VODA organizator festivala - FILM PUBLIK ART, Nis

Dvadeset i prvi vek će, po predviđanjima naučnika, biti vek borbe za vodu i vek istrazivanja vode. Jer, ma koliko nauka daleko odmakla o vodi se malo zna. Činjenica je da je u poslednjih 50 godina zbog vode za piće bilo čak 37 ratnih sukoba. Svetska trka u istrazivanju već je počela, a verovali ili ne, mi smo u njoj zauzeli jednu od vodećih pozicija, ali...

Poznata je činjenica da se život razvio u vodi. Znamo i da bez vode nema života - da je voda život - naučili smo još u školi. Ipak, u svakodnevnom životu toliko je mnogo drugih stvari koje su nam puno važnije... Voda čini oko 90% ukupne tezine našeg organizma i veoma je vazna za funkcionisanje gena, proteina, ćelija, tkiva, organa... Telo prosečnog čoveka, težine oko 70 kg, sastoji se od oko 17.500 hiljada milijardi ćelija. Svaka ćelija sadrži priblizno 40 milijardi molekula vode, sto daje oko 6 x 10²³ molekula vode u organizmu.

H2O je po sastavu jedno od najjednostavnijih, ali zato po funkcionalnim karakteristikama jedno od najkompleksnijih jedinjenja u prirodi. Ako je kvalitetna, najbolji je čuvar ljudskog zdravlja, ali istovremeno, ako nije adekvatnih fizičkohemijskih svojstava, uzročnik funkcionalnih i psihosomatskih poremećaja u organizmu. Voda za piće pre svega treba da bude mikrobioloski ispravna, po mogućstvu bez teških metala i bistra, ali treba da ima i kriterijume viseg nivoa, odnosno optimalan mineralni sastav. Manje je vazno da li voda sadrži neki mineral u većim ili manjim količinama, jer hranom u organizam unosimo cak 90-95% minerala, dok vodom svega 5-10%. Mnogo je važnije ostvariti harmoničan odnos minerala sa molekulima vode.

ŠTA JE TO TVRDA VODA? Sigurno vam se često dešava da čujete konstantaciju: "Naša voda ne valja jer je tvrda. Trebalo bi je omekšati". SASVIM POGREŠNO! Tvrda voda je voda bogata kalcijumom i magnezijumom - elementima neophodnim za naše zdravlje. Vode s mineralnih i termalnih izvora obiluju kalcijumom i magnezijumom i uvek imaju visoki stepen tvrdoće. Kada govorimo o pijaćoj vodi, problem je zapravo KAMENAC koji se javlja kao posledica transporta kroz vodovodne cevi, promene pritiska i temperature... Dakle, TVRDA VODA JE ZDRAVA VODA

Prirodne mineralne vode predstavljaju posebnu grupu podzemnih voda koje se razlikuje se od vode za piće iz česme prema sadržaju minerala, oligoelemenata ili drugih sastojaka koji povoljno deluju na organizam. Karakteristike koje prirodnoj mineralnoj vodi daju određena svojstva utvrđuju se na osnovu geoloških i hidroloških ispitivanja terena na kome se nalazi izvorište, fizičkih, fizičko-hemijskih ispitivanja vode i po potrebi farmakoloških i fizioloških ispitivanja. Zdravstvena ispravnost se ocenjuje pre svega na osnovu mikrobioloških ispitivanja kao i utvrđivanja prisustva hemijskih supstancija u koncentracijama koje mogu negativno uticati na zdravlje potrošača, kao i na osnovu parametara indikatora koji ukazuju na kontaminaciju. Kriterijumi i standardi koji odreduju kvalitet i zdravstvenu ispravnost prirodne mineralne vode definisani su dokumentima EU, Svetske zdravstve organizacije, Američke agencije za ispitivanje lekova i hrane (FDA), kao i nacionalnom regulativom koja je u skladu sa svojim zahtevima harmonizovana sa navedenim dokumentima.

Na prostorima Srbije do sada je registrovano preko 200 izvora mineralnih voda. Sa ovakvim bogatstvom teško je naći sličan primer u svetu i to ne samo po broju već i po njihovom geohemijskom sastavu i širini primene. Na našim prostorima imamo tri tipa vode: PANONSKE, VULKANSKE i DESIDENTNE.

 • PANONSKE vode Srbije javljaju se na području Vojvodine i odlikuju se visokom mineralizacijom - 3,5-20,4 g/l, visokim sadržaj natrijuma - 970-6750 mg/l, hlora 976-10500mg/l, zatim joda (što je veoma važno), hroma i drugih elemenata.
 • VULKANSKE (magmatske) mineralne vode se nalaze uglavnom u centralnoj Srbiji, a u vezi su sa mladjim leucitonosnim vulkanizmom i sadrže karakteristične elemente (kalijum, litijum, rubidium, cezium...). Spadaju u kategoriju juvenilnih voda, nastalih izdvajanjem vodene pare iz magme tokom njenog hlađenja, odnosno u poslednjoj fazi diferencijacije magme - hidrotermalnoj fazi.
 • DESIDENTNE vode su uglavnom atmosferske vode, koje poniru do manjih ili većih dubina, usput se minerališu i ponovo izbijaju na površinu kao mineralne, često vrlo niske mineralizacije.

  Jedan broj mineralnih voda koje se dobijaju iz različitih sredina zemljine kore koriste se kao stone mineralne vode, a pojedine od njih na osnovu mineralizacije i fizičko hemijskih osobina ne ispunjavaju ni osnovni uslov da bi bile mineralne, te su i štetne za masovnu upotrebu. Pojedine vode, zavisno od mineralnog sadržaja, mogu biti izuzetno korisne (lekovite) u slučaju različitih bolesti, a naročito kardiovaskularnih. Medutim, svakodnevna upotreba ovakvih voda kod zdravih ljudi može biti i štetna.

  Stone mineralne vode danas se mogu naći na tržištu kao gazirane ili negazirane. Gazirane su one kojima se prilikom flaširanja vrši karbonacija - dodavanje ugljendioksida (CO2), pri cemu nastaje penušava "kisela" voda. Ugljendioksid snižava pH vrednost, što sprečava i razvoj mikroorganizama.

  Ako znamo da je prosecna potrošnja vode u gradovima izmedu 100 i 150 l po osobi, a od toga samo 3-4 l odlazi na pripremu hrane i piće, ekonomska računica za proizvodnju kvalitetne vode u našoj česmi je vrlo jednostavna. Postići pravi kvalitet pitke vode izuzetno je skupo. Rešenje se prepušta nama samima - flaširana stona voda, ili filter za prečišćavanje? ODLUČITE SAMI!

  KAKVU VODU PIJEMO U SRBIJI
  Na žalost i pored velikog broja veoma kvalitetnih stonih voda Srbije naše stanovništvo uglavnom pije "česmovaču". Naša "česmovača" je, kao i u većini zemalja u svetu, po kriterijumima zdravstvene ispravnosti tehnička voda i ne zadovoljava kriterijume za upotrebu u ljudskoj ishrani. Osim toga, poznato je da svi vodovodi hlorišu vodu, ali je takođje poznato i dokazano da hlor sa organskim jedinjenjima u vodi gradi i do 137 kancerogenih jedinjenja, a sa druge strane hemizam i mineralizacija vode u vodovodima kod nas se retko prati.

  Stručnjaci kod nas odavno preporučuju upotrebu flaširane ili prečišćene vode, pa je možda ovo prilika da se i Vi opredelite za ovakvo rešenje. Na tržištu Srbije postoji oko 20 punionica prirodne mineralne vode, sa razlicitim sadržajima minerala. Zdravim ljudima stručnjaci savetuju da naizmenično koriste nekoliko vrsta voda (najmanje tri) kako ne bi došlo do poremećaja mineralnog balansa u organizmu. Drugo rešenje svakako se može pronaći u upotrebi prečišćavača - filtera za vodu. Prema nekim predviđanjima, do 2007. godine svi ćemo morati da se opredelimo za jedno od ova dva rešenja...

  6 ZLATNIH PRAVILA
  1. Pijte najmanje 8 puta dnevno po ¼l vode, ili čak i više. Nemojte čekati da ožednite.
  2. Pijte dosta vode u pravilnim intervalima. Najbolje je da uvek imate rezervu vode uz sebe.
  3. Voda se ne može zameniti drugim napicima. Kafa i alkohol čak dovode do dehidratacije.
  4. Pijte pre, tokom i posle fizičkih aktivnosti.
  5. Virusi prehlade mogu dovesti do dehidratacije. Zato, u slučaju prehlade uvek držite flašu vode pored kreveta. 6. Kada su velike vrućine hladna voda je najbolja za održavanje balansa vode u organizmu - apsorbuje se daleko brže od toplih napitaka, a pomaže i pri hlađenju pregrejanog tela.

  "Voda je život. Cak je 80% zemljine površine pokriveno vodom, a naše je telo sadrži još više - 90%. Voda je neophodna za život. Život je zapoceo u vodi i bez vode nema života. Voda je vrlo važna i za društveno-ekonomski razvoj, medutim treba imati na umu da: Voda nije komercijalni proizvod, nego je naslede koje treba cuvati, zaštititi i shodno tome postupati."
  (EU Okvirna direktiva o vodama)


  zahvaljujemo se na podršci:
 • POGLEDAJTE KAKO JE BILO PROŠLE GODINE

  pocetna strana --- početna strana --- home page ---
  --- design --- theatre --- photo-galery --- music production ---
  --- festival čaja --- festival hortikulture ---
  --- word music & art festival --- inter hip hop festival ---
  --- pejzažna arhitektura ---

  --- e-mail: filmpublikart@yahoo.com ---
  --- design by: FPA ---